„Zelená diaľnica“ - Biokoridor Torysa vo finále

19.07.2012 Prešov

Prešov, 19.7.2012 - Projekt Biokoridor Torysa ukončený! Práce na I. etape projektu Biokoridor Torysa, lineárnom úseku územia popri brehu Torysy, s ktorými sa začalo v apríli tohto roka, sú vo finále. Vytvorená „zelená diaľnica“ pozdĺž Sídliska III. umožní migráciu organizmov medzi jednotlivými biocentrami a súčasne s nimi utvorí územný systém ekologickej stability. Okrem ekologicky-biologickej funkcie však bude mať táto plocha zelene pre Prešovčanov aj na rekreačno-športový význam.
Plocha verejnej zelene pozdĺž rieky Torysa patrí do územia nadregionálneho biokoridoru rieky Torysa, ktorý je vymedzený Nadregionálnym územným systémom ekologickej stability. Podľa územného plánu mesta Prešov, ktorý vychádza aj z územného plánu kraja, okolie rieky Torysy má byť biokoridorom, pásom zelene okolo vodného toku. Ide zároveň o biokoridor regionálneho významu. Plochy zelene tu tak budú tvoriť rekreačné zázemie pre danú lokalitu mesta, vysadená zeleň bude v tejto lokalite plniť športovo-rekreačnú, estetickú a environmentálnu funkciu.
Prvá etapa, sadové úpravy - výsadba stromov a krov v tomto priestore je ukončená. Vysadilo sa vyše 200 stromov, 400 kríkov a okrem tohto sa vysadilo aj 300 sadeníc brečtanu – popínavej rastliny, ktorá by mala obrásť a pokryť betónový múr letného kúpaliska. Sadové úpravy sa uskutočnili v hodnote 140 000 eur.
„Pohľadovo sú využité zaujímavé prírodné scenérie a rieka Torysa, výsadba drevín rešpektuje miestny krajinný ráz, použité sú v maximálnej miere domáce dreviny,“ uviedla Júlia Brtková z oddelenia verejnoprospešných činností MsÚ. Ako vysvetlila, pozdĺž rieky Torysa sú vysadené doprovodné porasty prirodzených spoločenstiev rastlín – vŕbové jelšiny. „V stromovej etáži prevládajú autochtónne (domáce) dreviny ako dub letný, javor poľný, jaseň štíhly, lipa malolistá a javor mliečny,“ doplnila J. Brtková. „Na plochách vzdialenejších od toku Torysy v stromovej etáži sú v menšej miere zastúpené aj alochtónne druhy drevín ako javor cukrový, javor cukrodarný, platan javorolistý, ľaliovník tulipánokvetý, dub červený, z ihličnatých drevín sú to borovica čierna, borovica lesná, borovica hladká a metasekvoja čínska, pozdĺž oplotenia veterinárnej stanice sú vysadené kry druhov bršlen, svíb, javor tatársky,“ opísala výsadbu odborníčka na verejnú zeleň.
V roku 2004 prebehla súťaž na štúdiu, v ktorej bolo stanovené, kde by mala byť dosadená zeleň. Ide hlavne o úsek na Sídlisku III., od ktorej sa budú odvíjať ďalšie etapy, úprava plôch okolo Torysy v úseku od mosta na Mukačevskej ulici až po most na ul. Bajkalskej. Ide o pás územia medzi samotnou Torysou – cyklistickým a peším chodníkom vybudovaným po okraji Sídliska III.
Projekt biokoridor Torysa však touto výsadbou nekončí, súčasťou projektu sú aj stavebné objekty – komunikácie, verejné osvetlenie a drobná architektúra - lavičky. Podľa slov primátora mesto vie a chce meniť zanedbané plochy na zelené parky, ďalšou lokalitou bude sídlisko Sekčov.
---------------------------------------
PhDr. Veronika Kmetóny Gazdová
 

Vyberte región